Župa Svetog Vlaha Janjina

Bakalar na dalmatinski

Sastojci 40 - 50 dag bakalara oko 90 dag krumpira ( može i cilo kilo ) 5 dag bijelog luka 15 dag crvenog luka 4-5 crnih i zelenih maslina ( ukupno 9 -10) 5 - 6 suhih šljiva 2,5 dl bilog vina 1,5 dl maslinova ulja po želji koncentrata od rajčice peršin, lovorov list,papar u zrnu, mala grančica ružmarina, soli, papra, vegete

Dodaj u popis za kupnju

Priprema Težina: Srednje zahtjevno 1 Bakalar se drži u vodi 2 - 3 dana. Svakog dana mu se voda mijenja.

Na Badnjak bakalar se odmah izjutra stavi kuhati. Kuha se od sata do sata ipo ( zavisi od bakalara a i od toga koliko je omekšao tijekom namakanja). Skuhani bakalar se očisti od kosti i izreže na komadiće. Sačuvajte vodu u kojoj se kuhao kao temeljac.

2 Na maslinovu ulju zažutite crveni i bijeli luk, dodajte rajčicu, usitnjeni petrusim, sol, papari vegetu.

3 Krumpir narežite na tanje ploške. U teću složite red krumpira , red bakalarai pospite preprženim začinima. Sada dodajte šljive, masline, lovor, ružmarin. Pokrijte preostalim krumpirom i zalijte temeljcem od bakalara tako da sve bude pokriveno.

4 zaklopljeno kuhajte oko 40 min. Nemojte miješati već samo treskajte tećom. Posluživanje Eto to je sve. Mi ga ovako najviše volimo. Ovako ga pripremam godinama. Uz ovo mi treba lipog kruva za močenje i fala Bogu čaša bevande posli

Fotografije

Bakalar na dakmatinski
Župa Svetog Vlaha Janjina