Župa Svetog Vlaha Janjina

Složenac od tikvica s prosom

Znate li da je prosena kaša alkalna žitarica i da pomaže u uspostavljanju ravnoteže crijevne flore? Bogato je kalijem, a sadrži i sve vitamine B skupine. Sada kada znate ove podatke, ne oklijevajte češće ga uključiti u pojedine obroke.

Sastojci za 4 osobe: 

600 gtikvica 4 žliceulja 1 limenkaPelata Podravka (400 g) By Podravka 2 žličiceVegete By Podravka 1 žličicašećera ½ žličiceBosiljka sušenog Podravka By Podravka 200 mlmlijeka 2jaja 1luk 200 gProsene kaše Podravka

1 Tikvice i krumpir narežite na ploške i malo posolite.

2 Na ulju popecite nasjeckani luk, dodajte pelate, bosiljak, šećer i žličicu Vegete. Pirjajte 10-ak minuta, umiješajte prosenu kašu, pa nastavite pirjati podlijevajući vodom još 15-ak minuta.

3 Vatrostalnu posudu ili pleh namažite uljem, pa složite red tikvica, red umaka od rajčica s prosom, a zatim red krumpira.

4 Vodu u koju ste dodali žličicu Vegete zakipite, pa njome prelijte složeno povrće s prosom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta.

5 Prelijte jajima razmućenima s mlijekom i nastavite peći još 10-15 minuta. Posluživanje Složenac malo ohladite, a zatim poslužite uz salatu po želji.

Savjet Krumpir narežite ili naribajte na tanke ploške.

Fotografije

složenac sa tikvicama i prosom
Župa Svetog Vlaha Janjina